Τα πριν από το γάμο: Οι μουσικοί (βιολάρηδες) αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι ενός γάμου γι’ αυτό μια Παρασκευή, μια δύο βδομάδες πριν το γάμο ο μέλλων γαμπρός κατέβαινε στην πόλη και πήγαινε στο καφενείο που σύχναζαν οι μουσικοί. Αφού συζητούσε μαζί τους και συμφωνούσε επέστρεψε πίσω στο χωριό του. Οι μουσικοί έφταναν στο χωριό μια μέρα πριν από το γάμο δηλ. το Σάββατο. Η άφιξη των «βιολάρηδων» στο χωριό εχαιρετίζετο με πολύ ενθουσιασμό.

Το Σάββατο, μετά την άφιξη των βιολάρηδων και το μεσημεριανό γεύμα, ειδικές γυναίκες έβγαιναν γύρω στο χωριό για το «κάλεσμα στο κρεβάτι». Το κάλεσμα γινόταν με διάφορους τρόπους που διέφεραν από τόπο σε τόπο και από χωριό σε χωριό. Σε ορισμένα χωριά το κάλεσμα γίνεται με μαντήλια ενώ σε άλλα οι γυναίκες καλούσαν δια βοής, κτυπώντας την εξώθυρα του σπιτιού και φωνάζοντας να «κοπιάσετε στο κρεβάτι».

Μετά το κάλεσμα γινόταν η συγκέντρωση των γυναικών στο σπίτι της νύφης και άρχιζε το ράψιμο του νυφικού κρεβατιού από εφτά μονοφανές γυναίκες που ο άντρας τους ζει. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους που κατά κανόνα ήταν μόνο γυναίκες, βρισκόταν και ο ιερέας του χωριού και οι βιολάρηδες οι οποίοι τραγουδούσαν καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας του ραψίματος. Κατ’ αρχή οι γυναίκες άπλωναν κάτω ψάθες και πάνω σ’ αυτές το κρεβατόντυμα. Μέσα σε πανέρια είχαν τα διάφορα αντικείμενα που θα έραβαν το κρεβάτι όπως κλωστές, βελόνια κ.λ.π. Μια από τις γυναίκες έπαιρνε ένα από τα πανέρια και χόρευε γύρω από το κρεβατόντυμα και το ίδιο έκανε και δεύτερη και Τρίτη γυναίκα με άλλα αντικείμενα.

Μετά το χορό απέσυραν τα πανέρια και άρχιζαν πλεκτά πάνω στο κρεβατόντυμα, το μάζευαν από τις τέσσερις γωνιές σχηματίζοντας έτσι ένα μεγάλο μπόγο. Σε μερικά χωριά καλούσαν το γαμπρό να έρθει να το χορέψει. Μετά το χορό των μαλλιών και του κρεβατοντύματος τα άφηναν κάτω και τότε εφτά μονοστέφανες γυναίκες άρχιζαν το ράψιμο με κόκκινες κλωστές.

Μετά έπρεπε να τοποθετηθούν στις τέσσερις γωνιές του κρεβατιού τέσσερις κόκκινοι μεγάλοι σταυροί από πλατιά κορδέλα, καθώς και ένα κόκκινο αστέρι στο μέσο του κρεβατιού. Ύστερα έπαιρναν ένα αρσενικό παιδί και το κυλούσαν επάνω στο κρεβάτι για να πιάσει και το αντρόγυνο δικό του παιδί. Μετά από αυτό οι γυναίκες τοποθετούσαν πάνω στο κρεβάτι διάφορα προικιά και ύστερα τοποθετούσαν ένα μαντήλι απλωμένο στη μέση του κρεβατιού για να ακολουθήσει το πλούμισμα. Όταν τέλειωνε το πλούμισμα οι γυναίκες σήκωναν στα χέρια τους το κρεβάτι και αφού το χόρευαν το έπαιρναν και το τοποθετούσαν  πάνω στη νυφική κλίνη. Με τον τρόπο αυτό τέλειωνε η διαδικασία του ραψίματος του νυφικού κρεβατιού.

Tο Σάββατο επίσης, μετά το ράψιμο του κρεβατιού, γινόταν από τις κουμπάρες το λουτρό της νύφης.  Η νύφη με τις κουμπάρες της και μερικές φίλες της αναχωρούσαν για το λουτρό και όταν επέστρεφαν τις προϋπαντούσαν οι μουσικοί. Μετά ακολουθούσε τραπέζι.

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com